środa, 31 lipca 2013

Jogurtowe pancakes z kiwi i sorbetem truskawkowym

Tym razem nie owsianka! Zaskok? ;)
Sprostujmy - ja się nie odżywiam tylko owsiankami na śniadanie, ale tylko one są dla mnie tak fotogeniczne, że wstawiam je na bloga. 
Dziś jednak pancakesy (wiem, że napisałam dwa razy liczbę mnogą, ale do takiej formy jestem przyzwyczajona ;)) wyszły mi tak perfekcyjne, mięciutkie i pyszne, że musiałam je "obstrykać". 
Mój problem z pancakesami jest taki, że ja zwykle je udziwniam. Znajdę jakiś przepis i dodam np. inną mąkę, wodę zamiast mleka (kiedyś miałam fazę żeby za wszelką cenę zmniejszyć ilość kalorii) itp. Tym sposobem pozbawiałam je smaku. Pancakesy na wodzie smakują... jak andruty, opłatek. Gdy dodałam mąkę żytnią (taką do chleba) rozwalały mi się niemiłosiernie i nie dawały przewrócić. 
Tak więc dziś postanowiłam (a właściwie wczoraj, bo wtedy znalazłam przepis) - żadnych zmian!
I wiecie co? Nie udało mi się... :D :D Zmodyfikowałam, ale składników nie zmieniałam, tylko proporcje. I pierwszy raz wyszły (skromnie mówiąc) idealne!

INSPIRACJA


Moja modyfikacja
 JOGURTOWE PANCAKES(Y) :)
Składniki:
- 200 g jogurtu (pół na pół zwykły i grecki)
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- duże jajko
- 2 łyżki syropu z agawy
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- woda (ja użyłam gazowanej) do rozrzedzenia masy

1. Do jednej miski przesiej mąkę, dodaj proszek, sodę i szczyptę soli.
2. Do drugiej miski wbij jajko, dodaj jogurt, syrop z agawy i dodaj troszkę wody.
3. Wymieszaj suche z mokrymi, mieszając aż do całkowitego połączenia. 
4. Gdy ciasto jest za gęste, podlej wodą.
5. Odstaw ciasto na 15 min.
6. Smaż na rozgrzanej patelni (ja smażyłam bez tłuszczu) i przewracaj, gdy zaczną się pojawiać charakterystyczne bąbelki.

A sorbet truskawkowy to nic innego jak  zmiksowane mrożone truskawki :)



 



  Musiałam, po prostu musiałam dodać tyle zdjęć. Sfotografowałam ten mój torcik z każdej strony, sorbet w tym czasie się rozpuścił, co jeszcze smakowiciej się prezentowało, więc jeszcze raz chwyciłam aparat i dopstrykałam parę nowych zdjęć i po prostu nie było opcji, żebym dodała tylko trzy fotki, musiałam dodać wszystkie! :) :) :)

Smacznego!
Mayamee

4 komentarze:

  1. lubię jogurtowe, pyszne i lekkie ! do tego świeże owoce i masło orzechowe <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pankejki zawsze i wszędzie, tym bardziej takie ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczne, zdrowe i kolorowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Porwałabym, mam ochotę na placuchy;)

    OdpowiedzUsuń