poniedziałek, 17 czerwca 2013

Budyniowa owsianko-manna z owocami

Gdy w niedzielę tata przywiózł te lśniące, czerwoniutkie i pachnące cudeńka (nie, nie mówię o truskawkach) - byłam w siódmym niebie. Latem pochłaniam je kilogramami! Co? No, to chyba wiadomo - czereśnie! 
Małe, takie niepozorne, a jak soczyste i słodkie! Wiedziałam, że jeśli nie pożrę wszystkich prosto z koszyka, to na pewno wylądują w mojej owsiance. 
Długo się zastanawiałam co dla moich cudeniek byłoby idealnym "łóżeczkiem". I zerkając do mojej najgłębszej na świecie szuflady ze skarbami, wpadło mi w oko otworzone opakowanie budyniu śmietankowego. Tak! To jest to! Puszysty, gęsty budyń! A reszta, tak jakoś wymyśliła się sama :)



Potrzebujemy:
- 30 g płatków owsianych
- 10 g otrębów (dowolnych)
- 20 g kaszy manny 
- szklanka mleka (lub pół na pół z wodą)
- łyżka budyniu (użyłam śmietankowego bez cukru)
- 120 ml mleka
- syrop z agawy (jeśli używasz budyniu z cukrem, pomiń ten składnik)
- owoce: czereśnie (♥) i jabłka
- dodatkowo - płatki migdałowe





1. Mleko i wodę zagotuj. Dodaj płatki, mannę i otręby. Gotuj do zgęstnienia, mieszając.
2. Z 120 ml mleka odlej trochę i rozrób budyń.
3. Do owsianki dolej pozostałą ilość mleka i wlej rozrobiony budyń. Mieszaj do uzyskania gęstej konsystencji.
4. Przelej do miseczki, dodaj owoce, płatki migdałowe, opcjonalnie polej syropem z agawy i... jedz! ;) 


 SMACZNEGO!


Mayamee

 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam budyniową konsystencję wszelkich śniadanek, do tego manna i owoce - idealne połączenie jak dla mnie. Cieszę się, że znalazłam Twoją stronę. Będę często korzystać z tych inspiracji :-)

    OdpowiedzUsuń