wtorek, 11 czerwca 2013

Cynamonowa owsianka z bananem i jabłkiem

Owsianka, owsianka. Cóż by innego? ;)
Śniadania pod jej znakiem wielbię niezwykle.
Mokra, gęsta, maziowata. Może to nie jest najbardziej zachęcający opis... A może jest. Myślę, że miłośnicy owsianej rozkoszy wiedzą, co się kryje pod tymi moimi nieudolnymi określeniami.
Dlatego dziś przedstawiam śniadanie, które nigdy mnie nie zawiodło. Smaczne, sycące, aromatyczne.


OWSIANKA Z CYNAMONEM I OWOCAMI
 Na miseczkę owsianki potrzebujemy:
- 40 g płatków owsianych
- 10 g otrębów (dowolnych)
- pół szklanki mleka
- pół szklanki wody + wrzątek do zalania płatków
- szczypta cynamonu
Opcjonalnie: 
- łyżeczka pestek dyni
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- dowolny dosładzacz (u mnie łyżeczka syropu z agawy)

1. Płatki i otręby (oraz ewentualnie pestki dyni) zalej wrzątkiem. Zostaw na ok. 5 min.
2. W tym czasie wodę i mleko zagotuj w garnuszku.
3. Do gotującego się "mleka" dodaj płatki owsiane.
4. Dodaj ekstrakt waniliowy i szczyptę cynamonu oraz opcjonalnie dosładzacz.
5. Gotuj aż do uzyskania preferowanej konsystencji, mieszając od czasu do czasu.
6. Gotową owsiankę przelej do miseczki.
7. Wkrój pół jabłka i pół banana, posyp szczyptą cynamonu.

Gotowe, smacznego!




Pozdrawiam, Mayamee.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz