środa, 14 sierpnia 2013

Marchewkowo-jabłkowa owsianka z ricottą i orzechami

 

Może i za wcześnie na takie jesienne smaki, bo jednak mamy sierpień (który sierpnia nie przypomina, ale zawsze...), mimo to postanowiłam zrobić taką owsiankę. Ciepłą, z cynamonem i jabłuszkiem. Dla mamy, która przez tą nagłą zmianę pogody złapała jakiegoś wirusa  :(

Robiąc tą owsiankę myślałam o smaku mojej ulubionej surówki -  marchewka+jabłko. Może nie odzwierciedla ona (owsianka) idealnie jej (surówki) smaku (przez dodany cynamon, miód, płatki orkiszowe i owsiane), ale tak czy inaczej jest po prostu przepyszna! Rozgrzewająca, gęsta, marchewkowo-jabłkowa...


z ricottą, orzechami ziemnymi, migdałami i rodzynkami

 I zapomniałabym! Wzbogaciłam się o ricottę! I w połączeniu z tą owsianką smakuje boooosko! (solo zresztą też ;))
 

Składniki:
- 1 mała marchewka
- pół jabłka
- 30 g płatków owsianych
- 20 g płatków orkiszowych (lub po prostu dowolny mix jaki chcecie ;))
- szklanka mleka
- łyżeczka miodu (lub więcej, jeśli wolicie słodszą ;))
- cynamon (ilość wg upodobania)

1. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
2. Płatki zalać wrzątkiem, odczekać aż wchłoną wodę i napęcznieją.
3. Mleko zagotować, dodać płatki, miód i gotować.
4. Po chwili dodać marchewkę i gotować do uzyskania gęstej konsystencji.
5. Pod koniec gotowania dodać jabłko i cynamon. Dokładnie wymieszać.
6. Podawać z ulubionymi dodatkami (polecam rodzynki :))

Smacznego!
Mayamee :)

2 komentarze:

  1. na pewno pyszna, uwielbiam zarówno marchewkową jak i jabłkową, dlatego to połączenie musiało być smaczne ;)
    zdrowia dla mamy !

    OdpowiedzUsuń