niedziela, 8 września 2013

Pieczone budyniowo-jabłkowe płatki ryżowe

 


Niedziela to dzień, gdy mój piekarnik stoi w gotowości. Kiedy spośród kokilek wybieram tą jedyną, wypełniam jej wnętrze i wsadzam do gorącego pieca. Niedziela to dzień rodziny. Niedziela to... koniec weekendu, dzień, w którym muszę pomyśleć o poniedziałku. Ale nie rano. Rano, jeszcze z zamkniętymi oczami na wszystkie sprawy (w przenośni, ale też dosłownie ;)), schodzę do kuchni, nagrzewam piekarnik i szykuję śniadanko.




Dzięki Oli i jej tunezyjskim chałwom przypomniałam sobie o moich tureckich zdobyczach. Tu lokum "ohne Zucker" (bez cukru podobno ;)) z migdałami.

z owocami jeszcze lepsze! ;)
Składniki: 
- 50 g płatków ryżowych
- 1/2 szkl mleka
- 1/2 szkl wody
- łyżka proszku budyniowego niesłodzonego
- łyżka syropu z agawy
- małe jabłko
- jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- trochę masła do wysmarowania formy

1.  Płatki wrzuć do zagotowanej 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki mleka.
2. Jabłko zetrzyj na tarce i odsącz. Dodaj do płatków, posłodź syropem z agawy, wymieszaj. Gotuj do uzyskania w miarę gęstej konsystencji.
3. Budyń rozmieszaj w osobnej szklance z czterema łyżkami mleka, dodaj do gotujących się płatków. Dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj delikatnie. Wyłącz gaz, ostudź.
4. Kokilkę, lub inne naczynie do pieczenia wysmaruj masłem/ oliwą/ olejem.
5. Masę przełóż do kokilki. 
6. Zapiekaj w nagrzanym do 185 stopni piekarnika przez 25 min.

Delikatny, ryżowy, budyniowy z jabłkiem... pyszny początek niedzieli :)

Smacznego!
Mayamee :)

7 komentarzy:

  1. Ale fajny przepis! Prosty, ale efektowny :)
    Dodatek budyniu trafiony chyba w 10, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pychota ! świetne zapiekane niedzielne śniadanie, poza tym masz śliczne naczynko do zapiekania ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. kiedyś baaardzo nie lubiłam niedziel. ale jakiś czas temu diametralnie się to zmieniło :) niedziela, dla mnie to też taki czas z rodziną, to niby koniec weekendu, ale takie dzień pełen spokoju :)

    OdpowiedzUsuń